Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov povedie Michal Považan

19.07.2012 Bratislava

Bratislava 18. júla (TASR) - Novým riaditeľom Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov (PFZP) sa stal Michal Považan. Rada fondu ho zvolila na základe výsledkov výberového konania. Do funkcie ho vymenovali potom, čo Michal Latta odmietol post. Ten bol pôvodne zvolený za riaditeľa fondu 26. júna 2012, funkciu však odmietol, keďže mal inú predstavu o platovom ohodnotení. PFZP o tom informuje na svojej webovej stránke.

Michal Považan sa ujal vedenia fondu v pondelok 16. júla. Vo funkcii vystriedal Ivanu Popluhárovú, ktorá fond dočasne riadila od apríla tohto roku. Nový riaditeľ má 31 rokov a je absolventom Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulty práva a Fakulty filozofie v odbore politológia. Od roku 2007 pracoval v Akademickej rankingovej a ratingovej agentúre (ARRA). V období 2008-2010 bol jej riaditeľom. Od roku 2010 pôsobil ako prezident Asociácie pre podporu projektov spolupráce verejného a súkromného sektora.

"Úlohou nového riaditeľa bude predovšetkým zvýšiť povedomie a záujem o pôžičky pre začínajúcich pedagógov v slovenskom školstve s cieľom stabilizovať predovšetkým motivovaných a šikovných pedagógov," uviedol predseda Rady fondu PFZP Ján Kvak. Rada okrem toho od nového riaditeľa očakáva efektívne riadenie a správu fondu, ako aj aktívny prístup pri tvorbe a pripomienkovaní súvisiacej legislatívy s cieľom zlepšiť podmienky začínajúcich pedagógov.

Výberové konanie prebiehalo od druhej polovice apríla 2012, keď rada zverejnila inzerát na pozíciu riaditeľa fondu na svojom webe a na internetovom portáli www.profesia.sk. Na túto výzvu reagovalo 49 záujemcov. Z dôvodu veľkého počtu uchádzačov sa rada rozhodla vypísať súťaž na výber poradenskej agentúry, ktorá by garantovala odbornosť a objektívnosť výberu nového riaditeľa. Spomedzi štyroch predložených ponúk vybrala komisia poradenskú spoločnosť Dr. Pendl & Dr. Piswanger Management Consulting.

Výberové konanie malo štyri kolá. Prvým bolo posúdenie životopisov prihlásených kandidátov. Z nich 11 postúpilo do druhého kola, kde robili výkonnostné a osobnostné testy, ako aj testy z angličtiny. S ďalšími úspešnými uchádzačmi personálna agentúra viedla osobné pohovory a vykonala hlbšie osobnostné testy.

Do finálového kola postúpilo päť uchádzačov. Okrem Michala Považana sa ho zúčastnili Michal Latta, Matej Alex, Lucia Pawliková a Monika Adameková. Hlavnými kritériami výberu boli manažérske zručnosti, etická integrita a prezentovaná vízia rozvoja fondu. Uchádzači tiež museli mať najmenej päťročnú prax, z toho aspoň dva roky v riadiacej funkcii, vysokoškolské vzdelanie aspoň prvého stupňa a schopnosť dorozumieť sa v anglickom jazyku a porozumieť odborným textom.

K výmene na poste riaditeľa dochádza v nadväznosti na odstúpenie Ľubomíra Zburína z funkcie k 31. marcu 2012. Bývalí členovia rady nepoverili nikoho dočasným riadením fondu po tom, ako sa Zburín funkcie dobrovoľne vzdal. Novovymenovaná rada tak musela riešiť hneď na svojom úvodnom zasadnutí obsadenie miesta štatutára a dočasne poverila vedúcu oddelenia Ivanu Popluhárovú vedením fondu.

PFZP poskytuje pôžičky pre začínajúcich pedagógov. Od roku 2004 do konca roka 2012 fond poskytol 2036 pôžičiek v celkovej sume 16.097.255,61 eura. V súčasnom období fond spravuje majetok v hodnote približne 12,5 milióna eur. Žiadatelia majú možnosť požiadať o pôžičku maximálne do výšky 8298,50 eura. Pôžička sa spláca s úrokovou sadzbou vo výške štyri percentá počas celej doby splácania. Najdlhšia lehota splatnosti pôžičky je 15 rokov od uzavretia zmluvy o pôžičke. Tí pedagógovia, ktorí odpracujú v rezorte školstva päť rokov, môžu navyše využiť odpočet zo základu pôžičky v hodnote 830 eur.
 

Vyberte región